Get Social With Us
Concessionari de cotxes - Nexe arquitectura | Josep Carreté
20191
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-20191,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Concessionari de cotxes

Concessionari de cotxes12

Edifici industrial, de més de 70 anys, amb parts i elements diversos, que responen a usos i cronologies també diverses. La nostra primera intervenció s’inicia ja amb ús de concessionari i taller d’automòbils. I semblantment al tarannà de l’edifici, s’allarga i es renova en el temps segons les necessitats canviants dels propietaris, tant en l’actualització de la imatge exterior, en la incorporació progressiva d’espais propis en desús com a noves superfícies d’exposició, com en transformacions per exigència de marca comercial.

La primera gran actuació és tractar la façana principal, eliminant elements sobreposats obsolets i posant en valor la composició i els elements originals. Unificant totes les seves parts amb un color clar i lluminós. Sembla que l’edifici reviu. L’arquitectura pròpia manté totes les seves textures sota una mateixa pàtina blanca que reconeix la globalitat de l’edifici i, alhora, potencia la seva presència dins del seu complex entorn urbà.

La incorporació de panells de xapa al cos de la torre i al de l’escala fa de contrapunt i li confereix la imatge comercial característica de la marca.

Es conforma un llarg finestral emmarcat en xapa negre, que desdibuixa pilars, que reforça la idea d’aparador de la zona d’exposició proposada a la planta primera, i que ressegueix la linealitat de la carretera des de la qual s’albira.

Interiorment, es transforma la compartimentació d’oficines de la planta primera, obsoleta i sense ús, en un espai diàfan d’exposició de vehicles. L’alçada li confereix un punt de vista privilegiat, establint un joc canviant de llums i visuals recíproques amb la ciutat.

El color i la llum blanques també irrompen a l’interior, fent reviure sorprenentment espais com l’escala principal, amb les seves textures originals ennegrides durant anys d’oblit.

En un segon moment s’actua la planta baixa, que inicialment ja es destina a exposició, però que també té una gran superfície ocupada per despatxos compartimentats i magatzems. L’expansió empresarial del concessionari requereix un increment de rang d’aquesta exposició, que fa imprescindible sumar tots aquests espais complementaris a la seva superfície diàfana. A més a més, els stàndards comercials actuals imaginen espais menys compartimentats.

El canvi dimensional d’aquest planta inferior és espectacular. I es magnifica per la incorporació visual de tot el taller a través de la llarga façana interior que els relaciona, de vidre i de fines seccions metàl·liques. Alhora, des del fons pregon de la planta, el taller s’estén inesperadament cap al contrallum exterior travessant la planta diàfana de l’exposició.

En la reforma de totes dues plantes les intervencions estructurals són puntuals però contundents, perquè cal transformar espais constrenyits per antics de murs de càrrega en plantes diàfanes. A més a més, s’han d’executar amb planificació gairebé quirúrgica per fer-les innòcues a la simultaneïtat de l’activitat comercial que continua desenvolupant-s’hi.

Category

Reforma